Sök bland 192 245 annonser Cirka 800 000 köpare och säljare

60 kr

Tobakskruka

Tobakskruka

Tobakskruka med korklock från Bromma Keramik.
Ninnie Charlotta Forsgren, keramiker och formgivare, född den 12 mars 1937, utbildad på Konstfack i Stockholm. Hon har även gått praktisk utbildning på keramikverkstäder i bl.a. Danmark, Österrike och på Rörstrand i Sverige. 1962 anställs Ninnie av Petrus Rick på Bromma Keramik och 1963 står hon själv som ägare till företaget. 1968 byter hon av praktiska skäl namn på Bromma Keramik AB till Ateljé Ninnie Keramik AB. Tillverkningen bestod främst av prydnadssaker som t.ex. ljushus, skålar, fat, väggtavlor och vaser.
Kunderna fanns framförallt hos hemslöjden och presentbutiker runt om i Sverige, en del gick även på export. Efter 15 år med storproduktion i den egna ateljén och samtidigt extraknäck som formgivare för plastindustrin och för Goebels i Tyskland, tog Ninnie beslutet att dra ner på verksamheten. 1978 lämnar hon över företaget till sin dotter Maria Ekberg och flyttar själv till Linköping, där stannade Ninnie fram till 1981. Därefter har hon haft ateljéer i Vänersborg 1981-93, Jönköping 1993-2002, Ystad 2003-09 och från 2009 i Skillinge.
Sedan 1980-talets början arbetar Ninnie ensam. Hon arbetar i fria former och använder drejning som sitt sätt att bygga upp sina alster. Förutom keramiken snidar hon också i lindträ, målar i äggoljetempera och kombinerar ibland även stengods/trä, men hennes signum har alltid varit ljushus. Det första kom 1971. Ninnie har skapat många verk under alla dessa år, både till privata samlingar och offentliga miljöer i Sverige och utomlands.
Under perioden i Vänersborg tog hon initiativ till grundandet av Konsthantverkarna, en förening för lokalt konsthantverk och som då 1983 var ganska unikt. Hon tog också tillsammans med dottern Maria initiativ till föreningen Konsthantverkarna i Jönköping, en förening som sedan 1994 har haft en omfattande utställningsverksamhet och i Ystad var hon engagerad i bildandet av den lokala konsthantverksföreningen KIY. Från 1968 signerades godset "Ninnie Forsgren", "Ateljé Ninnie Keramik" eller bara "Nie". Röd eller blå etikett "Bromma Keramik" eller blå etikett "Ateljé Ninnie Keramik" förekom också. Ninnie Forsgren är liksom dottern Maria Ekberg fortfarande aktiva som keramiker. Ninnie i Skillinge och Maria i Hammenhög.
valla.loppis@gmail.com

läs mer
Rapportera produkt / användare

Såld produkt går ej att svara på

Tavla

25 kr

Halland, Varberg

Potta

300 kr

Västra Götaland, Borås / Mark / Bollebygd