Sök bland 193 005 annonser Cirka 800 000 köpare och säljare

100 kr

I begynnelsen var dådet; Talet och tystnaderna om våld mellan män från 1700-tal till tidigt 1800-tal av Christopher Collstedt

I dagens samhällsdebatt, i media och vetenskaplig forskning, uppmärksammas människors utsatthet för våldsbrott som ett mycket allvarligt problem. Utmärkande för det offentliga samtalet är dess skarpa fokusering på den våldsamme mannen. Mäns utsatthet för andra mäns våld är däremot en problematik som ytterst sällan förs på tal. Här råder en påfallande tystnad.
Christopher Collstedt menar i denna bok att rötterna till vår tids tal och tystnader om våld mellan män, djupast sett och för svenska förhållanden, kan spåras tillbaka till genomgripande förändringar inom samhället och rättsväsendet under perioden från 1700-talets slut till 1900-talets början. Dessa omvandlingar möjliggjordes genom framväxten av en modern sekulär världsbild och den politiska etableringen av en naturvetenskaplig, biologistiskt grundad förståelse av mannens natur, kropp och inre liv. Genom djuplodande analyser av bland annat lagar, politiska debatter, rättspsykiatriska och kriminalpsykologiska fallbeskrivningar samt rättsprotokoll och domar söker "I begynnelsen var dådet" historisera och avnaturalisera de tankestrukturer, normer och kategorier som ligger till grund för vår tids offentliga samtal om våld mellan män och vill på så vis bredda debatten på området.
Christopher Collstedt, född 1976, är docent i historia och nu verksam vid Södertörns högskola, efter flera år i Lunds universitet som lektor.

Bokförlaget Daidalos 2015. Häftad med dek:t omsl. 284 s. ISBN: 9789171734525. Mkt snyggt ex, närmast nyskick.

Säljs enbart mot kontant betalning i Sthlms-området.

läs mer
Rapportera produkt / användare